Önvédelmi tanácsok

Mik azok az önvédelmi tanácsok , amik segítenek neked abban, hogyan kerüld el, illetve hogyan reagálj amikor megtámadnak az utcán?

Hogyan is kezeld az ilyen helyzeteket?

Az a legjobb harcos, aki tartózkodik attól, hogy élesben keljen használnia tudását.

Sajnos az emberek csak akkor néznek utána önvédelmi tanácsoknak, akkor kezdenek el járni valamilyen önvédelmi képzésre, amikor már megtörtént a baj. Mielőtt elkezdenél bármilyen önvédelmi oktatásban is részt venni, előbb el kell sajátítanod pár elméleti anyagot is. Például, hogyan reagálj olyan helyzetben, amikor megtámadnak az utcán, belédkötnek, többen, vagy esetleg valamilyen fegyverrel támadnak meg.

Most összeállítottunk neked egy olyan listát, amivel nagyobb eséllyel el tudod kerülni, illetve egészségesen ki tudsz kerülni az ilyen helyzetekből.

Ezek akár meg is menthetik az életed!

Olvasd el _gyelmesen és ha tetszett, oszd meg másokkal is ezt a listát, így megvédve őket is a bajtól.

1. Ne járj zsebredugodt kézzel, főleg éjszaka, mert nem tudod kellőképp használni a kezeid a védekezésre.

2. Ne babráld a telefonod út közben, mert nem észleled a környezeted.

3. Mindig emelt fővel járj és nézz távolra, hogy idejében észrevedd a közelgő veszélyt.

4. Ha teheted, legyen nálad egy kamu pénztárca és/vagy egy kamu telefon, amit odaadhatsz a támadódnak. A pénztárcában mindig legyen benne egy kevés pénz is (pl. apró). (JAVÍTÁS: ha teheted a pénztárcádba csak kevés kézpénzt tarts, a bankkártyádat és a személyidet tartsd egy külön helyen.)

5. Mindig _gyeld a környezeted és legyél éber.

6. Válaszd a világos helyeket, ha teheted. Kerüld el a sötétebbeket.

7. Lehetőleg a járda közepén haladj, hogy mindig legyen mozgástered. Ne járj a fal mellett, mert beránthatnak, vagy sarokba szoríthatnak.

8. Ne ácsorogj sokáig egyhelyben, vagy ülj sokáig egyedül a parkoló autóban, főleg ha gyerekkel vagy.

9. Ha valaki megszólít és ha érzed, hogy nincsenek jó szándékai, mondd ezt: “Bocsi, de most nagyon sietnem kell”.

10. Ha az utcán vagy, ne hallgass zenét, mivel így nem hallod kellőképp a környezeted.

11. Ha valaki odamegy hozzád pénzt kérni egy “jó” szöveggel”, mindig kérdezősködj a helyzetről (általában ha sokat kérdezel, valahol hibázni fog a történetben), esetleg kérd meg a távozásra. A saját biztonságod érdekében az a legjobb, ha egyből tovább indulsz. Sajnos több csaló van, mint akinek tényleg szügsége lenne pénzre. Ráadásul minél tovább maradsz, annál nagyobb az esélye, hogy kirabol téged, főleg, ha kiveszed a telefonod, vagy a pénztárcád.

12. A leggyakoribb szöveg a “hány óra van”, “hol található az X utca”, stb. Természetesen segíts neki, de _gyeld minden mozdulatát. Vannak olyanok is, akik az utcán, ismeretlenül akarnak kezet fogni veled (hogy lásd, hogy “megtisztel”, vagy hogy “barátkozó” típus). Ilyenkor egyből menj tovább.

13. Ha az utcán észreveszel egy hangoskodó csoportot, lehetőleg még előtte menj át az út túloldalára. Ha nem tudsz, akkor határozottan, de nem idegeskedve, vagy túlságosan is “határozottan”, haladj el mellettük.

14. Ha megtámadnak, vagy megszólítanak, belédkötnek, akkor is legyél mindig illedelmes. Tiszteld meg a támadódat, így nagyobb az esélye, hogy végül békén hagy. Akárhogy is. Ő is egy érző lény.

15. Ha belédkötnek, maradj nyugodt és tartsd meg a hidegvéred. Közben mindig tartsd szemmel a mozdulatait.

16. Ha megtámadnak, tedd magad elé a kezedet, lehetőleg a hasad, vagy a szegycsontod elé, hogy szügség esetén gyorsan tudj reagálni a támadásra.

17. Kezdj el önvédelmet, vagy valamilyen harcművészetet tanulni.

18. Ha támad, NE! a kezeit próbáld lefogni, hanem rúgj alá, vagy kapj a szemeibe egy gyors, határozott mozdulattal, azután hagyd el minél hamarabb a helyszínt.

19. Támadd mindig az izületeket és a gyengepontokat. Például talpald meg a térdét, üsd meg halántékát, vagy a torkát, bökj a szemeibe, rúgj alá, stb. Ezekhez nem kell nagy erőt kifejtened, hogy hatásos legyen.

20. Ha láthatóan erősebb nálad, helyzettől függően alkalmazd a képzésen kigyakorolt önvédelmi tachnikákat.

21. Ha a támadó elkezd feléd menni, határozottan és hangosan mondd ezt: “HÁTRA! MENJ HÁTRA!”. Ha felszólítod és határozottságot mutatsz, akkor kevesebb eséllyel fog tovább támadni.

22. Mindig vondd magadra a _gyelmet, hogy nagyobb eséllyel kapj segítséget a közeledben lévő emberektől.

23. Ha támadás alatt vagy és ha teheted (akár ezt te is csinálhatod, ha a jelenlétedben mást támadnak meg), kérj meg valakit, hogy telefonnal videózzon. A rendőrségen ez jó segítség, bizonyíték lehet.

24. Ha alkalmad nyílik rá, azonnal hagyd el a helyszínt.

25. Ha többedmagaddal vagy támadás esetén, védjétek meg egymás. Ha a támadók is többen vannak, akkor egymás hátát (vakoldalát) védjétek mindig, és segítsétek egymást a harcban.

26. Ha késes támadóval állsz szemben, FUSS!

27. Ha nincs hová futnod, HARCOLJ!

27,5. Ha nincs a támadónál semmi és ha nincs hová futnod, akkor is harcolj.

28. Ne hősködj, de ne is legyél túl félénk.

29. Ne használj hidegfegyvert, csak a legnagyobb veszély esetén, mert a rendőrség téged is elővehet, mint támadót. (hidegfegyver = minden olyan jellegű fegyver, ami nem lőfegyver, de súlyosabb sérüléseket, vagy akár halált is lehet okozni. Pl. bot, kés, törött sörösüveg, stb.)

30. Ha mindenképp használnod kell hidegfegyvert, akkor válassz egy nem halálosat. Pl.: telefon, öngyújtó (az ökölbe szorítva), karóra, kissebb bot, amivel nem okozol súlyosabb sérüléseket.

31. Ha sértegetnek az utcán, vagy bárhol, menj tovább anélkül, hogy foglalkoznál velük, vagy hátrafordulnál. Ne keveredj fölösleges vitákba és ne engedj a provokációnak, még a saját becsületed miatt sem.

32. Mindig segíts azoknak, akiket megtámadnak. Ha nem vagy biztos magadban, akkor messziről videózd, vagy kérj segítséget másoktól. Ha gyerekkel vagy, akkor NE! avatkozz bele, csak hívj segítséget.

33. Támadás közben, mindig nézz a szegycsontjára, vagy a nyakára, hogy periférikusan lásd a mozdulatait. Így jobban látni fogod mind a négy végtagját.

34. SOHA! ne mutasd a vakoldaladat. Soha ne fordíts hátat a támadódnak.

35. NE! használj gázsprayt, mert a szél visszafújhatja a tartalmát és a viselése sem ajánlott. Ez már hidegfegyvernek számít és a rendőrség sem nézi jó szemmel a viselését.

36. Bicska és zsebkés viselése sem ajánlott, mivel ugyanúgy megvádolhatnak téged a rendőrök a támadással.

37. Ha teheted, szerezz be egy olyan okos órát, aminek van kamerája, hogy szügség esetén felvételt készíthess az eseményről (nem olyan drága).

38. Ha van autód, akkor mindenképp ajánlott egy kamera beszerzése is, amit a szélvédő belső részébe lehet szerelni, hogy támadás, esetleg baleset esetén rögzíthesd az adott esetet.

Mégegyszer. Kifejezetten ajánlott beiratkozni egy harcművészeti, vagy küzdősport klubba, ahol elkezdhetsz önvédelmi technikákat gyakorolni, hogy bármikor, bármilyen helyzetben meg tudd magad és az embertársaidat védeni. Hiszen elméletben minden szép és jó, viszont ezeket folyamatosan gyakorolni kell.

Ha tetszett ez a lista, akkor oszd meg másokkal is.

Ha ki szeretnél próbálni az edzéseinket, hogy hatásosabban megvédhesd magad, akkor katt ide.