A Wing Tsun Kung Fu a világ egyik leghatékonyabb és legelismertebb harcművészeti és önvédelmi rendszere.

Kortól, nemtől és hajlékonyságtól független, ezért bárki képes elsajátítani a technikáit. A sok száz kung-fu stílus közül a Wing Tsun az egyetlen, amit egy nő alapított, éppen ezért a stílusban nem az erő dominál (hiszen a támadó az utcán mindig erősebb lesz, vagy annak hiszi magát) hanem a lágy és a kemény ötvözete, a gondolkodás, a gyorsaság és a reflexek.

A támadás erejét a Wing Tsun gyakorló nem blokkolja, hanem elvezeti. Kölcsön veszi a támadó lendületét és egyidőben támad vissza, ezért az ellentámadás ereje sokszorta hatékonyabb lesz, mint a támadóé. A támadások az emberi test gyengepontjaira irányúlnak, mint pl. a szem, orr, állcsúcs, torok, szegycsont, gyomorszáj, lágyék, a gerincoszlop és az izületek. Ezeket a lágy pontokat senki sem tudja felerősíteni, így egy nőnek, vagy egy gyengébb fizikumú férfinak is esélyt ad a győzelemre, egy nála nagyobb és erősebb ellenféllel szemben.

Egyik fontos jellemzője a stílusnak, hogy nagy mértékben fejleszti a fizikális és metális képességet, mivel hogy a gyakorló egyszerre támad és védekezik. A kezeivel és a lábaival külön külön mozdulatokat hajt végre, ezáltal jobban megtanul figyelni, jobban teljesít az iskolapadban, a munkahelyen és az élet bármelyik pontján.

A támadások jellemzői

“A legrövidebb út mindig az egyenes marad”.

A Wing Tsun tecnikái mindig erre törekszenek. Minél rövidebb és egyszerűbb egy technika, annál gyorsabb és hatékonyabb. Kerüli a fölösleges mozdulatokat, mint pl. az ütés, vagy rugás előtti lendületvételeket, hiszen ez mind csak lelassítaná az ellentámadás gyorsaságát. Egy jó Wing Tsun gyakorló másodpercenként kb. 3-4 ütést hajt végre, ezáltal nagyon kevés esélyt ad a támadónak a támadásra. Egy nagyobb támadó elleni küzdelem során a legfontosabb, hogy minél gyorsabban le tudja őt győzni.

Az támadó technikák tartalmaznak

 • ökölütéseket,
 • tenyérütéseket,
 • kézélütéseket,
 • ujjbegy szúrásokat/döféseket,
 • könyökütéseket,
 • rugásokat.

A legfontosabb az egyensúly megtartása, ezért a rugások nem tartalmaznak gyomorszáj feletti támadásokat. Ez elsősorban a nagyobb rúgásbiztonság miatt van, mert a magasat rúgó küzdő kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ha az ellenfél hárította támadását, mert állása instabil.

A Wing Tsun gyakorló nem az edzésen begyakorolt sorrendben hajtja végre a technikákat, hanem az adott helyzetnek megfelelően, alkalmazkodva a körülményekhez. Hiszen senki sem tudhatja előre, hogy milyen mozdulatokkal támadhat az ellenfél és hogyan fog majd védekezni ellene.

A Wing Tsun a harc mind az 5 fázisát használja

 • Ütések,
 • Rugások,
 • Belharc (könyök és térdtechnikák),
 • Földrevitel és
 • Földharc.

A Wing Tsun nem küzdősport, hanem harcművészet, amely megtartotta sajátos szerkezetét és a harcművészetek eredeti szellemiségét.

Nincsenek benne szabályok, így nincs verseny sem. Egy utcai küzdelemben sem léteznek szabályok, nem lesz bíró, aki majd megállítja a küzdelmet egy szabálytalanság miatt, így minden bevethető eszköz megengedett a túlélés érdekében.

Fölösleges mozdulatokat a Wing Tsun nem tartalmaz, mert ez mind csak időveszteség lenne.

Mindig a legegyszerűbb és a leggyorsabb támadás a leghatékonyabb.


FORRÁS

Close Menu