Marele Maestru al Wing Tsun Kung Fu-ului

Ip Man

Marele maestru Ip Man s-a născut la data de 1 octombrie 1893, în perioada dinastiei Ching, în provincia Kwantung, orașul Fatshan. Având inițial numele de Gei Man, a avut 3 frați, cel mare Gai Gak, și două surori mai mici, Wan Mei și Wan Hom. 

De la vârsta de 6 ani a fost ultimul și totodată cel mai tânăr discipol al lui Chan Wan Shun (comerciant valutar). 

În anul 1905, înainte de moartea sa, Chan Wan Shun i l-a încredințat pe tânărul Yip Man lui Ng Chung Sao, să îi continue instruirea. 

În anul 1908 o rudă l-a ajutat cu locuința în Hong Kong, pe strada Kane Road unde a învâtat la St. Stephen College cu bursă. 

Între anii 1909 și 1913 s-a întâlnit și cu unul din fii lui Leung Jan, cu Leung Bi, de la care a învățat timp de 4 ani, așadar maestrul Ip Man poseda toată cunoștința Wing Tsunului.

Pentru mai mult de două zeci de ani, între 1914 și 1937 a lucrat cel mai mult în armată și la poliție. S-a căsătorit cu Cheung Wing Sing (descendentă al unuia dintre miniștrii din dinastia Ching) cu care a avut 4 copii: fii Yip Chun (Yip Hok-Chun), Yip Ching (Hok-Ching) și fiicele Ar Sum și Ar Win. De asemenea, sa întâlnit și a colaborat cu mulți alți maeștri, inclusiv Yuen Kay-San, Yiu Choi și Tong Kai. Gradina maestrului a fost cumparata de guvern si a fost declarata muzeu.

Între 1937 și 1945, în timpul ocupației Japoneze, a trăit și a luptat împotriva ocupanțiilor săi la Fatshan. Atunci când satul său nativ a fost ocupat, s-a opus, și nu s-a alăturat partidului marionetă. Unul dintre prietenii săi, Chow Cheng Chung, din când în când îi mai aducea hrană familiei lui. Ca semn de mulțumire, a început să îl invețe pe fiul său, Chow Kwang Yiu. 

Între anii 1941 și 1943 a predat în Wing On, aici s-a format prima generație: Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai.

După capitularea japoneză a reînceput să predea doar după anul 1948, unuia din prietenii săi, pe Tong Kai Pang Nam, la Asociația de Atletism din Fatshani Cheung. În anul 1949 ca să scape de Mao Zedong, a emigrat prin Macau spre Hong Kong. 

Apoi, în iulie 1950 a început să predea la Asociația Muncitorilor în Restaurante de pe strada Dai Lam din Kowloon. Prima lui clasă era alcătuită din doar opt elevi, printre care Leung Sheun și Lok Yiu. Toți lucrau la restaurant, deeaceea se numește periada respectivă ”Prima etapă a Asociației Muncitorilor la Restaurant”. De asemenea a lucrat și la sindicat în Hong Kong.

Îm anul 1953, din cauza alegerilor sindicale și-a mutat școala pe strada Hoi Tan. A început să predea și ore particulare la Templul celor Trei Prinți de pe strada Yue Chow. 

În anul 1954 a reluat lecțiile cu membrii Asociației Muncitorilor Alimentelor, în acest timp au învățat Lo Man Kam și Kan Wah-Chit (Victor Kan).

Între 1955-1957 a revenit în Kowloon, aici i-au fost discipoli Lee Siu-Ling (Bruce Lee), Hawkins Cheung și mulți alții. 

Între anii 1957 și 1963 a predat în mai multe locuri, și a oferit lecții private în atelierul de olărit a lui Sau Kai-Wan și Shun Kei, de pe strada Tai Po Road la numărul 61, în Lee Chang Ok Chuen, și în croitoria Yee Wa. Atunci i-au fost discipoli Cheun Yiu-Wing, Chan Wun Lam, Kwok See-Yan și Peter Chang.

În anul 1963, școala s-a mutat la primul etaj al restaurantului Tai Sang, pe strada Fook Chuen din Tai Kok Tsui. Cei mai mulți s-au mutat pe această stradă, ca să poată să învețe de la maestru. În această perioadă maestrul preda și la poliție, pe strada Hin Hing din San Po Kong. Printre discipoli se numărau Tan Sang Lee Yiu-Fei, Wong Kok printre mulți alții.

În 1965 a închis școala, s-a mutat înapoi pe strada Tong Choi, și nu a mai predat activ, doar lecții private în lăcașul său.

Prima asociație înregistrată de arte marțiale, Wing Tsun Athletic Asociation a fondat-o în anul 1967. După aceea a predat în mai multe locuri, în casa lui Chen Wei Hongs, pe strada Waterloo Road, pe strada Chi Yau Road. I-au fost asistenți Jun Ching-On, Fung Hon și alții. Prima oară a acceptat maestrul o femeie, pe Ng Yuet Dor. În Siu Fai To, și în casa lui Yip Sing-Cheuk a predat de asemenea și avocaților. Acesta a fost ultimul loc unde Marele Maestru a predat Kung Fu.

La data de 1 Decembrie, 1972, Si-Jo Yip Man s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani la domiciliul lui de pe strada Tong Choi.