A Wing Tsun Kung Fu a világ egyik leghatékonyabb és legelismertebb harcművészeti és önvédelmi rendszere. Kortól, nemtől és hajlékonyságtól független, ezért bárki képes elsajátítani a technikáit. A sok száz kung-fu stílus közül a Wing Tsun az egyetlen, amit egy nő alapított, éppen ezért a stílusban nem az erő dominál (hiszen a támadó az utcán mindig erősebb lesz, vagy annak hiszi magát) hanem a lágyság, a gondolkodás, a gyorsaság és a reflexek.

A támadás erejét a Wing Tsun gyakorló nem blokkolja, hanem elvezeti, kölcsön veszi a támadó lendületét és erejét és egyidőben támad vissza, ezért az ellentámadás ereje sokszorta erősebb lesz, mint a támadóé. A támadások csakis az emberi test gyengepontjaira irányúlnak, mint pl. a szem, orr, állcsúcs, torok, szegycsont, gyomorszáj, lágyék, a gerincoszlop és az izületek. Ezeket a pontokat senki sem tudja feledzeni, megerősíteni, így hát egy nőnek, vagy egy gyengébb fizikumú férfinak is esélyt ad a győzelemre egy nagyobb és erősebb ellenféllel szemben.

Egyik fontos jellemzője a stílusnak, hogy nagy mértékben fejleszti a fizikális és metális képességet, mivel hogy a gyakorló egyszerre támad és védekezik. A kezeivel és a lábaival külön külön mozdulatokat hajt végre, ezáltal jobban megtanul figyelni, jobban teljesít az iskolapadban, a munkahelyen és az élet bármelyik pontján.

A támadások jellemzői

“A legrövidebb út mindig az egyenes marad”.

A Wing Tsun tecnikái mindig erre törekszenek, hiszen minél rövidebb és egyszerűbb a technika, annál gyorsabb és hatásosabb. Egy jó Wing Tsun gyakorló másodpercenként kb. 3-4 ütést hajt végre, ezáltal nem hagy esélyt a támadónak a védekezésre, hiszen a legfontosabb, hogy minél gyorsabban és hatásosabban le tudja győzni támadóját.

Az támadó technikák tartalmaznak

 • ökölütéseket,
 • tenyérütéseket,
 • kézélütéseket,
 • ujjbegy szúrásokat/döféseket,
 • könyökütéseket,
 • rugásokat.

A legfontosabb az egyensúly megtartása, ezért a rugások nem tartalmaznak gyomorszáj feletti támadásokat. Ez elsősorban a nagyobb rúgásbiztonság miatt van, mert a magasat rúgó küzdő kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ha az ellenfél hárította támadását, mert állása instabil.

A Wing Tsun gyakorló nem az edzésen begyakorolt sorrendben hajtja végre a technikákat, hanem az adott helyzetnek megfelelően, alkalmazkodva a körülményekhez. Hiszen senki sem tudhatja előre, hogy milyen mozdulatokkal támadhat az ellenfél és hogyan fog majd védekezni ellene.

A Wing Tsun a harc mind az 5 fázisát használja

 • Ütések,
 • Rugások,
 • Belharc (könyök és térdtechnikák),
 • Földrevitel és
 • Földharc.

A Wing Tsun nem küzdősport, hanem harcművészet, amely megtartotta az eredeti, sajátos szerkezetét és az igazi harcművészetek szellemiségét.

Nincsenek benne szabályok, így nincs verseny sem. Egy utcai küzdelemben sem léteznek szabályok, nem lesz bíró, aki majd megállítja a küzdelmet egy szabálytalanság miatt, így minden bevethető eszköz megengedett a túlélés érdekében.

Fölösleges mozdulatokat a Wing Tsun nem tartalmaz, mert ez mind csak időveszteség lenne.

Mindig a legegyszerűbb és a leggyorsabb támadás a leghatékonyabb.


FORRÁS