Datorită caracteristicilor sale, această artă marțială diferă foarte mult de celelalte arte.

Wing Tsun este o tehnică de autoapărare necompromițătoare. Ea absoarbe puterea adversarului, transformând-o in propia putere.

Este independentă de vârstă, sex și de flexibilitate, fapt pentru care oricine poate să-i însușească tehnicile. Dintre sutele de stiluri kung-fu, Wing Tsun este singurul fondat de o femeie, motiv pentru care în acest stil nu forța este cea dominantă, ci puterea combinată a ceea ce înseamnă moale cu dur (apărăm moale și atacăm dur), precum și  gândirea, rapiditatea și reflexele. Datorită caracteristicilor Wing Tsun, practicanții vor dezvolta anumite abilități pe care le poate utiliza oricând în viața de zi cu zi.

Practicantul Wing Tsun nu blochează puterea atacului, ci o conduce. Împrumută elanul atacatorului și în același timp atacă, motiv pentru care forța contraatacului de multe ori este mai eficientă ca cea al atacatorului. Atacurile sunt orientate către punctele slabe ale corpului uman, cum ar fi: ochi, nas, bărbie, gât, stern, cardia, flanc,  coloana vertebrală, articulații. Nimeni nu- și  poate întări aceste puncte slabe, așa că, și pentru o femeie, sau un bărbat mai slab fizic această tehnică dă șansă la o victorie împotriva unui adversar chiar mai mare și mai puternic.

O caracteristică importantă al  stilului este că exercițiile contribuie în mare  măsură la dezvoltarea abilităților fizice și mentale prin faptul că învață simultan și la atac și la apărare. Mâinile și picioarele fac mișcări separate, prin asta cursantul învață să se concentreze mai bine, va  avea realizări mai bune în diversele situații ale vieții, de exemplu în băncile școlii sau la locul de muncă. 

Caracteristicile Wing Tsun în atac

“Cea mai scurtă cale dintre două puncte este calea dreaptă”.

Tehnicile Wing Tsun se străduiesc să respecte acest enunț. Cu cât o tehnică este mai scurtă și mai simplă, cu atât ea este mai rapidă și mai eficientă. Evită mișcările inutile, ca de exemplu luarea avântului înaintea lovirii sau loviturii cu piciorul, deoarece acestea ar încetini numai rapiditatea contraatacului. Wing Tsun nu urmărește să lovim cât mai puternic, ci cu cât mai mare precizie și atacând cât mai rapid punctele slabe.

Un bun practicant de Wing Tsun efectuează 3-4 lovituri pe secundă , dând astfel șanse foarte  reduse atacatorului pentru contraatac. În cursul unei lupte împotriva unui om mai mare și puternic, cel mai important este să-l învingem cât mai repede. Cu cât o luptă durează mai mult, cu atât șansele de câștig al adversarului vor fi mai mari.

Tehnicile de atac cuprind

  • lovituri cu pumnul
  • lovituri cu palma
  • lovituri cu marginea mâinii
  • înțepături cu vârful degetelor/împunsătură
  • lovituri cu cotul
  • lovituri cu piciorul

Poziție stabilă și lovituri joase

Considerăm foarte importantă păstrarea echilibrului. Cu cât bazele sunt mai stabile, cu atât se poate construi mai bine pe ele. În timpul exersării vom ține permanent centrul de greutate cât mai jos, asigurând astfel stabilitatea cea mai mare.

Loviturile cu piciorul nu conțin atacuri deasupra plexului. Aceasta, în primul rând pentru o siguranță mai mare a loviturii cu piciorul, deoarece luptătorul cu lovitură înaltă ajunge într-o situație vulnerabilă în situația în care adversarul blochează atacul, pentru că poziția lui devine instabilă.

Dacă poziția noastră este stabilă, vom avea un echilibru bun. În acest fel va fi foarte greu să ne destabilizeze și, implicit, tehnicile de apărare și de atac vor fi mult mai eficiente.

Metoda eficientă de însușire a mișcărilor

În situații acute, practicantul Wing Tsun niciodată nu va efectua tehnicile într-o ordine prestabilită. Totdeauna va trebui să le aplice conform situațiilor existente pe moment, deoarece nimeni nu știe dinainte cu ce atacuri poate veni adversarul, cum va reacționa la contraatacurile noastre.

Dar, în vederea însușirii cât mai precise a mișcărilor, în timpul antrenamentelor acestea le vom aranja într-o ordine logică conform caraceristicilor și principiilor Wing Tsu. Totdeauna tehnica respectivă va fi aplicată în diferite contexte pentru ca discipolul să înțeleagă când și cum trebuie aplicate tehnicile.

Lupta Wing Tsun folosește toate cele 5 faze ale luptei

  • lovituri

  • lovituri cu piciorul

  • lupta internă (tehnici ale cotului și genunchilor)

  • ducere la sol și

  • lupta la sol

Sufletul Wing Tsun

Există o tehnică care se regăsește doar în Wing Tsun.

Aceasta este Chi-Sau, adică tehnica mâinii lipicioase. Ea este un exercițiu care dezvoltă  abilitatea unor reflexe extrem de rapide. Totodată, cine începe exersarea acestei tehnici, va avea realizări mult mai bune în timpul luptei, mai precis, va  putea  lupta chiar și orbit de întuneric.

De la această tehnică devine de-a dreptul specială această artă marțială.

Nu este un sport, este o artă marțială!

Wing Tsun și-a păstrat caracterul de artă marțială. Tehnicile nu sunt limitate să fie aplicabile doar conform  regulilor stricte ale  unui concurs. Aceasta se referă strict la autoapărare, autocunoaștere, precum și perfecționarea acestora.

Nici în cazul unui atac stardal nu sunt reguli. Un atacator niciodată nu se va comporta fair-play cu noi, mai ales dacă este mai mare și mai puternic decât noi. Așa că, vom fi nevoiți să aplicăm tehnici de autoapărare cu care ne putem apăra rapid și eficient.