Exercițiile de forma sunt ca și comunicația în sine.

Începând de la învățarea abecedarului prin alcătuirea cuvintelor și prin compunerea propozițiilor până la vorbirea cursivă.

În Wing Tsun există următoarele exerciții de forma fără arme

  • 小念头 – Siu-Nim-Tau (idee mică, drumul unei isnpirații mici)
  • 寻桥 – Chum-Kiu (căutarea podului)
  • 镖指 – Biu-Jee (degete zburătoare)

Totodată, acolo se regăsesc și instrumentele și armele indispensabile Wing Tsun:

  • 木人桩 – Muk-Yan-Chong (forma ”omul de lemn’)
  • 六点半棍 – Luk-Dim-Boon-Kwun (bastonul lung de 262 cm
  • 八斩刀 – Bart-Cham-Dao (cuțitul dublu cantonian, cuțitul par, cuțitul fluture)

În sistemul nostru învățarea exercițiilor de forma începe de la treapta începător 2 (la practicant 1).

小念头 - Siu-Nim-Tau

Idee mică, drumul unei isnpirații mici

Acesta este primul exercițiu formal, care este baza întregului sistem Wing Tsun. Se compune din 108 mișcări, și ca oricare dintre exercițiile de forma ale Wing Tsun este simetrică, învățând tehnicile identic în ambele părți.

Aici discipolul are posibilitatea însușirii celor mai elementare tehnici, ca de exemplu poziția (statul) corectă și stabilă, ținută corectă a corpului, loviturile cele mai elementare, apărările și respirația corectă (Chi-Kung-ul, adică respirația bazată pe energia interioară), și pe lângă acestea învață și principiile fundamentale ale Wing Tsun (teoria înfruntării, teoria vârfului, teoria cotului nemișcat, etc.).

În acest exercițiu formal nu există rotări, pași, deoarece cursanții trebuie prima dată să însușească poziția de bază și forța de strângere a genunchilor pentru a se urni sau a intra rapid și dinamic în funcție de situația dată. Toate tehncile mai avansate sunt construite pe aceste tehnici.

Noțiunea exercițiului de ”idee mică” înseamnă că discipolul este atent nu numai la tehnica în sine, ci și la conținutul și învățarea ei, deoarece fiecare tehnică se naște dintr-o ”idee mică”

寻桥 - Chum-Kiu

Căutarea podului

Este cel de al doilea exercițiu formal, care pune accentul mai mult pe apărare, respectiv pe lupta împotriva mai multor atacatori.

În acest exercițiu formal apar deja rotări, pași și precum și cele 3 principale lovituri cu piciorul (lovitură laterală, călcatul cu picioarele și lovitura spirală), care sunt indispensabile pe parcursul unei lupte adevărate, așa practicantul paote însuși și tehnicile aplicate împotriva mai multor atacatori.

Chum-Kiu înseamnă căutarea podului. Exersantul Wing Tsun poate învăța cum să creeze un „pod” între el și adversar cu ajutorul mâinilor, deoarece pentru a avea un contact între doi oameni trebuie să existe un ”pod”, care ajută la conchiderea intenției adversarului în legătură cu felul atacurilor pe care le va porni.

镖指 - Biu-Jee

Degete zburătoare

Este al treilea și în același timp ultimul exercițiu formal fără arme al Wing Tsun.

Expresia înseamnă degete zburătoare. Cum arată și denumirea, în locul atacurilor cu pumnii, pune accentul mai ales pe atacurile cu vârful degetelor, dar conține și atacuri cu marginea mâinilor, cu palma și cu cotul.

Acest exercițiu formal învață tehnicile de atac.

Unul din caracteristicile sale este că ieșind din situația cea mai imposibilă, din unghiuri tehnicile  neașteptate vin tehnicile foarte periculoase ale respingerii și totodată ale atacului, urmărind principiile acestora. Aceasta este exercițiul formal al instructorilor și al maeștrilor, deoarece ea conține cele mai înalte și cele mai eficiente tehnici ale Wing Tsun-lui.

木人桩 - Muk-Yan-Chong

Manechin de lemn

Tehnicile de ”manechin de lemn” este exersarea unui nivel mai înalt a tehnicii de mână. Marioneta de lemn este o ustensilă tradițională în Wing Tsun. Unealta confecționată din lemn înlocuiește un partener de exersare neobosit. Ajută mult la exersarea tehnicilor precise și explozive, timp în care întărește mâinile și ajută la stabilitatea poziției.

Exersarea cu marionta de lemn este foarte indicat pentru începători, dar acolo încă nu însușește tehnica marionetei de lemn.

六点半棍 - Luk-Dim-Boon-Kwun

Bastonul de șase și jumătate puncte

luk-dim-boon-kwun - formagyakorlatok

八斩刀 - Bart-Cham-Dao

Cele opt drumuri ale cuțitului, sau cuțitul cu opt muchii

bart-cham-dau - formagyakorlatok