Pornită dintr-o renumită mănăstire Shaoliniană, istoria Wing Tsun datează de mai bine de 300 de ani.

Este unica formă de  arte marțiale chinezească care a fost concepută de o femeie, Ng Mui.

Datorită unor conflicte politice, mănăstirea  Shaolin era permanent sub asediul dinastiei Mandzsu (Csin). Conform istoriei Wing Tsun, marii maiștrii ai artelor marțiale- locuitori ai mănăstirii-, au început în perioada aceea conceperea unei arte, care poate fi  rapid însușită, realizată cu ușurință, și care, cu tehnicile eficiente utilizate, poate concura cu orice alt stil de arte marțiale.

A Wing Tsun Története

Mănăstirea era considerată în aceea perioadă o adevărată fortăreață, astfel soldații Mandzsu nu au reușit s-o ocupe cu forța. Dar, până la urmă, cu ajutorul trădătorului Lee Pa Shan au reușit spargerea , măcelărind locuitorii și dând foc în cele din urmă mănăstirii.

Datorită superiorității numerice a adversarului, călugării locatari ai mănăstirii și-au jertfit viața în lupta dusă pentru salvarea marilor maiștri cu cunoștințe vaste.

Doar 5 maștrii au supraviețuit măcelului

  • Ng Mui, picior de lemn, maestru tehnica pumnii
  • Fung Dotak, maistru chi-kung
  • Miau Hin,maistru tehnica cuțitului
  • Chi Shin, maistru tehnica bastonului lung
  • Pai Mei, maestru tehnica medicală
  •  

Yim Wing Tsun

Conform obiceiurilor sale, Ng Mui a coborât săptămânal la piața locală pentru  cumpărături. Acolo a făcut cunoștință cu o fată tânără pe care o chema Yim Wing Tsun. Frumusețea fetei a atras atenția unui  infractor, care a vrut să o ia de soție cu forța. Pentru că s-a văzut clar  că fata nu dorește această căsnicie, au recurs la un pariu: se vor întâlni peste un an să se lupte. Dacă câștigă el, se vor căsători, dar dacă câștigă ea, se va căsători cu iubitul ei Leung Bok Chau, un comerciant de sare din guangdoni.

A Wing Tsun története

Ng Mui a învățat-o un an acest stil de luptă  kung-fu -fără un nume încă-, așa că în cele din urmă Yim Wing Tsun  l-a învins pe infractor doar în câteva secunde, putându-se mărita cu Leung Bok Chau.

Originea numelui stilului de artă marțială

Yim Wing Tsun și-a împărtășit cunoștințele cu soțul ei, și de atunci, alcătuind un cuplu, și-au dedicat viața perfectării acestui stil de luptă complet nou. Mai târziu Leung Bok Chau și-a dat mai departe cunoștințele unui medic-savant, lui Leung Lan Kwai, dar, noul stil, neavând încă o denumire,  a primit numele de Wing Tsun Kuen în cinstea soției lui (”Frumoasa Primăvară”).

Transferul de cunoștințe

De-a lungul vieții sale Leung Lan Kwan s-a ocupat doar de 2 discipoli, dar numai unul dintre ei a reușit să preia întreaga știință. El se numea Wong Wah Bo.  El era un actor într-o trupă de operă care, pe un vapor-denumit de chinezi ”Barcă Roșie”- mergeau de-a lungul unui râu  din loc în loc. La spectacole ei purtau costume de culoare roșie, recuzitele fiind de asemenea vopsite în roșu.

Mai mulți membrii ai trupei ”Barca Roșie” erau pricepuți într-o anumită artă marțială.

Leung Yee Tai, care era de asemenea un actor al trupei, a fost maestrul tehnicii renumite de ”Baston lung” de 6,5  puncte. Leung Yee Tai a învățat tehnica bastonului lung  de la maestrul  Chi Shin, care a fost unul din cei 5 maeștrii care au scăpat din mănăstire . Deoarece Wong Wah Bo și Leung Yee Tai erau în relații apropiate, respectându-se reciproc și recunoscând cunoștințele celuilalt, au hotărât să facă schimb de cunoștințe și să  integreze tehnica bastonului lung  conform  teoriei Wing Tsun  în stilul nou.

Regele Wing Tsun

Leung Yee Tai  și-a predat toată știința lui  Leung Jan, un farmacist-medic din Fatshan, care, mai târziu, a primit numele de Regele Wing Tsun , datorită faptului că  pe parcursul  mai multor provocări nimeni nu a reușit să-l învingă.

Leung Jan a avut doi băieți, Leung Bik și Leung Chun. Leung Chun nu era interest de stil, dar  Leung Bik a exersat entuziasmat Wing Tsun-ul, preluând toată știința tatălui. Leung Jan i-a învățat Wing Tsun nu numai pe băieții lui.

Cel mai eminent discipol a fost  Chan Wah Shun , denumit ”Schimbătorul de bani”dintr-un  chioșc. Leung Jan însă nu l-a învățat cele mai înalte nivele de tehnici, deoarece acesta a fost un om extrem de puternic, și i-a fost frică să nu-l învingă vreodată  pe băiatul său.

Wing-Tsun-Cluj-Leung-Jan

Marele Maestru Yip Man

Chan Wan Shun s-a ocupat în total cu 16 discipoli. La vârsta de 70 de ani a luat ultimul și în același timp cel mai tânăr discipol, care deși avea doar 13 ani, era mare admirator al maestrului său și al Wing Tsun-lui. Timp de 3 ani l-a învățat pe băiat, după care drumurile lor s-au despărțit. După acesta băiatul s-a mutat la Hong Kong, unde s-a întâlnit cu unul din băieții lui Leung Jan, cu Leung Bik, dar datorită faptului că  Chan Wan Shun nu a posedat toată știința, a învățat de la Leung Bik tehnicile de cel mai înalt nivel. Nu a fost el altcineva, -al cărui nume a fost cel mai cunoscut în cercul artelor marțiale , decât neinvincibilul Marele Maestru Yip Man.

El l-a învățat și pe legenda artelor marțiale, Bruce Lee.

Yip-Man-nagymester
Ip-Man-és-Bruce-Lee

Pe parcursul istoriei Wing Tsun el a fost primul maestru care a început educarea  artelor marțiale publicului larg

După retragerea sa, Marele Maestru Ip Man a mai primit un ultim discipol, denumit ”discipolul cu uși închise”, Dr. Prof. Leung Ting. După moartea Marelui Maestru  Ip Man din data de 1 decembrie 1972, și-a înființat propria școală și a răspândit-o în mai multe țări.

Ip-Man-és-Leung-Ting