Ip Man, a Wing Tsun nagymestere

Ip Man nagymester 1893. október 14-én született a Ching dinasztia alatt, a Kwantung tartományban található Fatshan városában. Eredeti neve Gei Man. 3 testvére volt, bátyja Gai Gak, két húga Wan Mei és Wan Hom.

IP MAN NAGYMESTER TANULMÁNYAI

Hat éves korától Chan Wan Shun-tól (a pénzváltótól) tanult, a legfiatalabb és egyben utolsó tanítványa volt.

1905-ben elhunyt Chan Wan Shun, de a halála előtt Ng Chung Sao-t bízta meg az ifjú Ip Man oktatásával.

1908-ban egy rokona lakáshoz segítette Hong Kong-ban, a Kane Road-on, ahol a St. Stephen College ösztöndíjasaként tanult.

1909-1913 között Leung Jan egyik fiával Leung Bik-kel is találkozott, 4 évig tanult tőle, és ezért Ip Man a Wing Tsun teljes tudását birtokolta.

IP MAN NAGYMESTER ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA

Több mint húsz éven át, 1914 és 1937 között, Ip Man nagymester főleg a hadseregnél és a rendőrségnél dolgozott. Elvette feleségül Cheung Wing Sing-et (aki a Ching dinasztia egyik miniszterének leszármazottja), 4 gyermekük született: fiai Ip Chun (Ip Hok-Chun), Ip Ching (Hok Ching) és lányai Ar Sum és Ar Wun. Munkáján kívül sok más mesterrel is találkozott és edzett, köztük található Yuen Kay-San, Yiu Choi és Tong Kai. A mester kertjét azóta a kormány megvásárolta és múzeummá nyilvánította.

1937-1945-ig a japán megszállás alatt Ip Man Fatshanban élt és megszállóik ellen küzdött. Mikor szülőfaluját elfoglalták, ellenállt és nem hódolt be a bábkormánynak. Egy barátja, Chow Cheng Chung látta el időről-időre élelmiszerrel családját.

IP MAN NAGYMESTER LEGELSŐ TANÍTVÁNYAI

A nagymester ezt meg akarta hálálni neki és ezért kezdte el tanítani fiát Chow Kwang Yiu-t.

1941 és 43 között Wing Onban oktatott és itt tanította az első generációt: Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai.

Ip Man nagymester és tanítványai

A japán kapituláció után csak 1948-ban kezdett újra tanítani, egyik barátját Tong Kai Pang Nam-ot a Fatshani Cheung Yee Atlétikai Egyesületben.

1949-ben Mao elől Ip Man nagymester Macaon keresztül Hong Kong-ba emigrált.

HONG-KONG-I ISKOLÁJA

Majd 1950 júliusában kezdett el oktatni Kowloonban, a Dai Lam utcában az Éttermi Dolgozók Egyesületénél. Az első osztályában csak nyolc tanulója volt, köztük Leung Sheun és Lok Yiu. Mindannyian éttermi dolgozók voltak és ezért hívják ezt a szakaszt az “Éttermi Dolgozók Egyesülete első fázisának”. A szakszervezetnek is dolgozott Hong Kong-ban.

1953-ban a szakszervezeti választások miatt átköltöztette iskoláját a Hoi Tan utcába. Elkezdett magánórákat is adni a Három Herceg Templomában, a Yue Chow utcában.

1954-ben újra elkezdte tanítani az Éttermi Dolgozók Szakszervezetének tagjait, ez alatt tanult nála Lo Man Kam és Kan Wah-Chit (Victor Kan).

BRUCE LEE ÉS TOVÁBBI HÍRES TANÍTVÁNYOK

1955-1957 között visszaköltözött Kowloonba és itt volt tanítványa Lee Siu-Ling (Bruce Lee), Hawkins Cheung és sokan mások.

1957 és 1963 között számos helyen tanított és adott magánórákat, Sau Kai-Wan és Shun Kei Fazekasműhelyében, a Tai Po Road 61 szám alatt, Lee Chang Ok Chuenben és a Yee Wa szabóságban. Ekkor tanultak nála Cheun Yiu-Wing, Chan Wun Lam, Kwok See-Yan és Peter Chang.

Ip Man nagymester és Bruce Lee

1963-ban az iskola a Tai Sang Étterem első emeletére költözött, a Tai Kok Tsuiban lévő Fook Chuen utcába. A legtöbben átjöttek ebbe az épületbe tanulni a mestertől. A mester ekkor a rendőrségen is oktatott a Hin Hing utcában, San Po Kong-ban. Köztük volt Tan Sang, Lee Yiu-Fei, Wong Kok és sokan mások.

IP MAN NAGYMESTER VISSZAVONULÁSA

1965-ben az iskolát bezárta és Ip Man nagymester visszaköltözött a Tong Choi utcába. Már nem oktatott aktívan, de magánórákat még adott otthonában.

Megalapította 1967-ben a Ving Tsun Athletic Association-t, az első bejegyzett harcművészeti egyesületet. Utána több különböző helyen oktatott, a Chen Wei Hongs lakásban a Waterloo Roadon és a Chi Yau Roadon, és asszisztensei voltak Jun Ching-On, Fung Hon és mások. Először fogadott a mester tanítványának nőt, Ng Yuet Dor-t. A Siu Fai To-n és Ip Sing-Cheuk házában oktatott még ügyvédeket is. Ez volt az utolsó hely, ahol a nagymester kung fu-t oktatott.

Az 1960-as és ’70-es években Ip Man mester utolsó tanítványa prof. Leung Ting mester volt, ő lett a Wing Tsun kung fu rendszer örököse, Ip Man nagymester utódja. SiJo Ip Man 1972. december 1-én, 79 éves korában hunyt el otthonában, a Tong Choi utcában.

Ip Man nagymester és Leung Ting
Close Menu