A Wing Tsun Története több, mint 300 éve kezdődött egy híres shaolin kolostorban.

Ez az egyetlen olyan kínai harcművészetet, amit egy nő, Ng Mui alapított. A Mandzsu (Csin) dinasztia hajtóvadászatot indított a Shaolin kolostor ellen politikai konfliktusok miatt. A Wing Tsun története szerint, a kolostorban élő nagymesterek már akkor elkezdtek kialakítani egy olyan harcművészetet, ami gyorsan tanulható, könnyen végrehajtható, ugyanakkor hatékony technikáival bármely harci stílussal fel tudja venni a versenyt.

A Wing Tsun Története

A kolostor egy igazi erődnek számított az akkori időkben, így a Mandzsu katonák sehogysem tudták azt erővel bevenni. Azonban Lee Pa Shan árulása miatt végül sikerült betörni és mindenkit lemészároltak, majd felgyújtották a kolostort.

így a Mandzsu katonák sehogysem tudták azt erővel bevenni. Azonban Lee Pa Shan árulása miatt végül sikerült betörni és mindenkit lemészároltak, majd felgyújtották a kolostort.

A túlerő miatt az ott élő szerzetesek harc során életüket áldozták azért, hogy a legnagyobb mestereket, akinek óriási tudásuk volt, kimenekítsék.

A mészárlást mindössze 5 mester élte túl:

  • Ng Mui, a fabábú és ököltechnika mestere,
  • Fung Dotak, a chi-kung mestere,
  • Miau Hin, a késtechnika mestere,
  • Chi Shin, a hosszúbot technika mestere és
  • Pai Mei, a gyógyászat mestere.

Az alapító apáca, Ng Mui a Tai Leung hegyen, a Fehér Daru Templomban telepedett le. Ott sok új és hasznos technikákat látott és mivel nagy kung-fu rajongó volt, mindig azt nézte, hogyan tudná tökéletesíteni és csiszolni tudását. Az ott tanult technikákat ötvözte a sajátjaival, beleépítette egy új, még névtelen stílusba.

Yim Wing Tsun

Ng Mui szokásához híven minden héten lejárt a hegyről a helyi piacra vásárolni. Ott megismerkedett egy fiatal lánnyal, akit Yim Wing Tsun-nak hívtak.

Egy ottani bűnöző felfigyelt a fiatal Wing Tsun szépségére, ezért erőszakkal feleségűl akarta őt venni. Mivel a lány láthatóan nem akarta ezt, azért egy fogadást kötött vele: 1 év után megint találkoznak, hogy megküzdjenek egymással. Ha ő nyer, akkor feleségül megy hozzá, de ha nem, akkor hozzámegy szerelméhez, Leung Bok Chau-hoz, egy guangdoni sókereskedőhöz.

A Wing Tsun története

Ng Mui egy évig tanította őt erre a még névtelen kung-fu stílusra, így a várva várt találkozáskor, Wing Tsun másodpercek alatt legyőzte a bűnözőt, így feleségül tudott menni Leung Bok Chau-hoz.

A harcművészet nevének eredete

Yim Wing Tsun át adta tudását a férjének is és onnantól egy párost alkotva arra szentelték életüket, hogy finomítsák és csiszolják a még teljesen új stílust. Leung Bok Chau később átadta tudását egy gyógyító orvos-tudósnak, Leung Lan Kwai-nak, de mivel még nem volt neve a stílusnak, így a felesége tiszteletére az új stílust Wing Tsun Kuen-nek (Gyönyörű Tavasz őklének) nevezte el.

A tudás továbbadása

Leung Lan Kwan egész élete során csak 2 tanítvánnyal foglalkozott, de csak az egyikük vehette át a teljes tudást. Őt Wong Wah Bo-nak hívták. Ő egy szinész volt egy opera társulatban, ahol a folyó mentén egy hajóval – amit a kínaiak csak “Vörös Bárkának” neveztek el – egyik helyről a másikra vándoroltak, előadásukon jellegzetesen piros ruhába öltözve, kellékeiket is pirosra festve.

A Vörös Bárka több tagja is jártas volt valamilyen harcművészetben.

Leung Yee Tai, aki ugyancsak a társulat tagjaként adott elő, a híres 6 és fél pontos hosszúrúd technika mestere volt. Leung Yee Tai a hosszúrúd (patkányfarokrúd) technikát Chi Shin mestertől tanulta, aki egyike volt annak az 5 nagymesternek, akik a kolostorból elmenekültek. Mivel Wong Wah Bo és Leung Yee Tai közeli kapcsolatban voltak egymással, kölcsönösen tisztelték és elismerték egymást tudását, ezért elhatározták, hogy “tudást cserélnek” és a hosszúrúd technikát beleépítik a Wing Tsun rendszer elméleteinek megfelelően a stílusba.

A Wing Tsun királya

Leung Yee Tai átadta teljes tudását Leung Jan-nak, egy Fatshani gyógyszerész-orvosnak, akit majd később a Wing Tsun királya nevet kapta, mivel számtalan kihívás során, soha senki sem tudta őt legyőzni.

Leung Jan-nak volt két fia, Leung Bik és Leung Chun. Leung Chun annyira nem volt érdekelt a stílus iránt, azonban Leung Bik lelkesen gakorolta a Wing Tsun-t, így végül ő vette át apjától a teljes tudást. Leung Jan nem csak a fiait oktatta Wing Tsun-ra.

A legkiemelkedőbb tanítvány azonban Chan Wah Shun volt, aki egy pénzváltó bódét üzemeltetett. Leung Jan viszont nem tanította meg neki a legmagasabb szintű technikákat, mivel egy rendkívűl erős ember volt, félt, hogy egyszer majd legyőzi fiait.

Wing-Tsun-Cluj-Leung-Jan

Yip Man nagymester

Chan Wan Shun összesen 16 tanítvánnyal foglalkozott. 70 éves kora után fogadta be utolsó és egyben a legfiatalabb tanítványát, aki mindössze csak 13 éves volt, viszont nagy csodálója volt mesterének és a Wing Tsun-nak. 3 évig tanította a fiatal fiút, majd elváltak útjaik. A fiú ezek után Hong-Kong-ba költözött, majd ott találkozott Leung Jan egyik fiával, Leung Bik-kel, de mivel Chan Wan Shun nem volt birtokában a teljes tudásnak, ezért Leung Bik-től tanulta meg a legmagasabb szintű tecnikákat. Nem volt ő más, kinek neve a legnagyobb volt a harcművészek körében, mint a legyőzhetetlen Yip Man nagymester.

Ő tanította a harcművészek egyik legendáját is, Bruce Lee-t.

Yip-Man-nagymester
Ip-Man-és-Bruce-Lee

A Wing Tsun története során ő volt az első mester, aki elsőként kezdte publikusan tanítani a harcművészetet.

Yip Man Nagymester visszavonulása után még befogadott egy utolsó tanítványt, akit csak a “bezárt ajtajú tanítvány”-nak hívnak, Dr. Prof. Leung Ting-et. Yip Man nagymester 1972 December 1-én bekövetkezett halála után saját iskolát alapított és terjesztette el több országban.

Ip-Man-és-Leung-Ting