A Chi-Sau technikája egyedül a Wing Tsun Kung Fu-ban található meg.

A Chi-Sau teszi az egész Wing Tsun rendszert különlegessé, ettől lesz kiemelkedően hatékony és több egy átlagos küzdősportnál. Ez a harcművészetnek a lelke.

A Chi-Sau jelentése: tapadós kezek.

A chi-sau lényege (ahogy a neve is mutatja), hogy mindig tapadni kell az ellenfélhez. A bőrérzékelést használva, így sokkal gyorsabban lehet reagálni egy nagyon gyors támadás esetén is, mint ha a látásunkra hivatkoznánk.

A bőrreflex

Mesteri szinten a Chi-Sau gyakorlása közben már olyan gyorsan történnek a mozdulatok, hogy azt szabad szemmel már alig lehet látni. Ezért a szemreflexet át kell vegye valami más, ami gyorsabb, pontosabb és megbízhatóbb.

Itt jön a képbe a bőrlátás azaz a bőrérzékelés.

Míg a szemreflexhez több átkapcsolás (kb. 6-7) szügséges, a szem sejtjei és az izom sejtjei között, addig a bőrreflexhez 2 átkapcsolás elegendő. Így vagyunk képesek a lehető leggyorsabban reagálni a támadásokra, teljes sötétségben harcolni, vagy ha a látási viszonyok nem elégségesek.

Ip Man és Bruce lee Chi-Sau

A bőrreflexben több féle receptor is részt vesz

  • A bőr érzéksejtjei jelzik, hogy karunk melyik részét és milyen erővel éri a támadás,
  • az izom és az inak segítségével pedig képesek vagyunk meghatározni a támadás irányát és sebességét.

A reflexek fejlődése

A Wing Tsun gyakorló kezdetben tudatosan dolgozza fel ezeket az információkat az agykéregben, de ahogy egyre gyakorlottabb lesz, úgy rövidül a reflexív is és csökken a reakció ideje.

Végül, az automatikus reakciók szintjének elérésével már nincs szükség az agykéregre, ezáltal csökken az átkapcsolások száma, és a reflex eléri a lehető legnagyobb gyorsaságot.

A receptorokhoz hasonlóan a reflexek is többfélék:

  • a leggyorsabb reflex (2 átkapcsolás: érzőideg – mozgatóideg, mozgatóideg – izom) a teljes, kitérésből, védésből és ellentámadásból álló reakció legelső összetevője, az áramlás egy eleme, ahol az izom nyújtása azonnal az izom összehúzódását váltja ki.
  • További reflex az adrenalinfelszabadulás, melynek segítségével testünk felkészül a nagyobb igénybevételre, csökken a fájdalomérzés, nő a harcikedv, és nagyobb erőkifejtésre leszünk képesek.