A Wing Tsun a formagyakorlatok olyanok, mint maga a kommunikáció.

Az ábécé tanulásától kezdve a szavak megalkotása és a mondatok megfogalmazásán át a folyamatos beszédig.

A Wing Tsun-ban a következő pusztakezes formagyakorlatok léteznek:

  • 小念头 – Siu-Nim-Tau (kis ötlet, kis gondolat útja) 
  • 寻桥 – Chum-Kiu (híd keresés)
  • 镖指 – Biu- Jee (repülő ujjak)

Továbbá ott vannak az elengedhetetlen Wing Tsun eszközök, illetve a fegyverek is:

  • 木人桩 – Muk-Yan-Chong (fabábu-forma),
  • 六点半棍 – Luk-Dim-Boon-Kwun (262 cm hosszúbot, másnéven patkányfarokrúd) és a
  • 八斩刀 – Bart-Cham-Dao (kettős kantoni kés, páros kés, pillangó kés).

A rendszerünkben a formagyakorlatok tanulása a kezdő 2-es fokozattól kezdődik (gyakorló 1-re).

小念头 - Siu-Nim-Tau

Kis ötlet, kis gondolat útja

Ez az első formagyakorlat, ami az egész Wing Tsun rendszer alapjait képezi. 108 mozdulatból áll és mint minden formagyakorlat a Wing Tsun-ban szimetrikus, így mind két oldalon egyaránt tanítja technikáit.

Itt a tanítványnak lehetősége van a legalapvetőbb technikákat elsajátítani, mint példáúl a helyes és stabil állást, a helyes testtartást, a legalapvetőbb ütéseket, védéseket és a helyes légzést (a Chi-Kung-ot, azaz a belső energiára épülő légzésgyakorlatot), ezen felül megtanulja a Wing Tsun alapelveit is (a szembefordulás elméletét, az ék elméletét, a mozdulatlan könyök élméletet, stb.).

A formagyakorlatban nincsenek fordulások, lépések, mert a tanítványnak előbb meg kell tanulnia a helyes alapállást és a térd összehúzó erőt, hogy gyorsan és dinamikusan tudjon kimozdulni, vagy belépni az adott helyzetnek megfelelően. Minden haladóbb technika ezekre a technikákra épülnek fel.

A formagyakorlat jelentése kis gondolat, ami annyit tesz, hogy a tanítványnak nem csak magára a technikára kell figyelnie, hanem a benne rejtőző mondanivalójára, tanítására is, hiszen minden technika egy “kis gondolatból” születik.

寻桥 - Chum-Kiu

Hídkeresés

Ez a Wing Tsun második formagyakorlata, ami inkább a védekezésre, illetve a több támadó elleni harcra fekteti a hangsúlyt.

Ebben a formagyakorlatban már szerepelnek fordulások, lépések és a 3 legalapvetőbb rúgás (oldalsó rúgás, taposó rúgás és a csavart rúgás), ami elengedhetetlen egy igazi harc során, így a tanítvány megtanulhatja a több ellenfél elleni technikákat is.

A Chum-Kiu jelentése hídkeresés. A Wing Tsun gyakorló megtanulhatja, hogy hogyan képezzen “hidat” saját maga és ellenfele között a karjai segítségével, hiszen ahhoz, hogy meglegyen a kontaktus két ember között, kell lennie egy “hídnak” ami segít kikövetkeztetni az ellenfél szándékát, hogy milyen támadásokat indít.

镖指 - Biu-Jee

Repülő ujjak

A Wing Tsun Kung Fu harmadik és egyben utolsó pusztakezes formagyakorlata.

Jelentése repülő ujjak. Ahogy a neve is mutatja, ököltámadások helyett legfőképp az ujjbegy támadásokra fekteti a hangsúlyt, viszont tartalmaz kézél, tenyér és könyök támadásokat is.

Ez a formagyakorlat a támadótechnikákat tanítja meg.

Egyik jellemzője, hogy a leglehetetlenebb helyzetből kikerülve a legváratlanabb szögekből jönnek igen veszélyes technikái a hárítás és egyben támadás elvét követve. Ez az oktatók és a mesterek formagyakorlata, mert ez tartalmazza a Wing Tsun legmagasabb és leghatékonyabb technikáit.

木人桩 - Muk-Yan-Chong

Fabábu

A fabábu technikái a pusztakezes formagyakorlatok egy magasabb szintű gyakorlása. A fabábu egy tradicionális gyakorló eszköz a Wing Tsun-ban. A fából készült eszköz egy fáradhatatlan gyakorló partnert helyettesít. Sokat segít a technikák precíz és robbanékon begyakorlására, miközben erősíti a kezeket és a stabil állásban is segít.

A fabábun való gyakorlás a kezdők számára nagyon is ajánlott, azonban a fabábu formát ott még nem tanulja meg.

六点半棍 - Luk-Dim-Boon-Kwun

Hat és fél pontos bot

A Wing Tsun leghosszabb fegyvere a 262 cm hosszú bot, vagy más néven, a patkányfarok rúd. 

A legenda szerint a Shaolin kolostorból menekült Chi Shin mestertől került a Wing Tsun rendszerbe (Wong Wah Bo és Leung Yee Tai kapcsolata során). A bot kezelése 6 és fél alaptechnikára épül, amelyeket a Shaolin bottechnika leegyszerűsítésével dolgoztak ki. A bot használatában ugyanazokat a koncepciókat követik, mint a pusztakezes harcban. A látványos, nagy ívű mozdulatok helyett inkább a rövid, célratörő döféseket használja. Különleges edzésmódszer a tapadós bot amelynél a kézben lévő energiákat kell a botba vezetni és így követni az ellenfél fegyverének mozgását. A hosszúbot minden hosszú fegyver (pl.: lándzsa, háromágú szigony, stb) alapja. Aki tudja használni a hosszúbotot, annak nem okozhat gondot a többi hosszú fegyver használata sem!

luk-dim-boon-kwun - formagyakorlatok

八斩刀 - Bart-Cham-Dao

A kés nyolc útja, vagy a nyolc élű kés​

A Bart Cham Dao jelentése: “a kés nyolc vágása”. 

A névben használt nyolcas szám, a nyolc támadó és védekező mozdulatot jelenti. Ezek mindegyik sorozatában először az alaptechnikákat – támadó és védekező mozdulatokat – gyakoroljuk, eleinte lábmunka nélkül, majd összekötve fordulással és lépésekkel. Minden sorozat más-más fegyver ellen tanít meg védekezni pl.: hosszú fegyverek (hosszúbot, lándzsa), rövid fegyverek (rövidbot, kard, szablya), hajlékony fegyverek (nunchaku, lánc, három részes bot). Aki a kevés, de rafinált kétkéses technikákat és kombinációkat elsajátítja nem kell többé a vágó és szúró fegyverektől félnie. 

A kettős kések rövid közelharchoz való fegyverek, így a küzdelem túl gyors, minden mozdulat vagy vágás közvetlenül csonkoláshoz vagy halálhoz vezet, a Wing Tsun-ban ezért tudják, hogy mihelyt a késeket kivonják a küzdelem az első két mozdulat után eldől. A kést többnyire az ellenfél elsődleges célpontjai felé vetjük be pl.: alkar, térd így az ellenfelünket már az első érintkezéskor megsebesíthetjük. A gyors lábmunka minden fegyveres harc alapja, így a késtechnikában is kiemelt szerepe van. Ebből kiindulva a kétkéses forma tartalmazza az egész Wing Tsun módszer leghatásosabb lábmunkáját.