Mire számíts, ha elkezdesz nálunk Wing Tsun-t tanulni?

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az iskolánk tanítványai a legjobb minőségben tanulhassák és gyakorolhassák a Wing Tsun Kung Fu technikáit, megőrizve a kínai kung fu hagyományait és értékeit.

Egyesületünkben mindenkinek lehetősége van elsajátítani a Wing Tsun teljes tananyagát, amit egy jól átgondolt és kitapasztalt rendszerben oktatuk úgy, hogy azt bárki képes legyen megtanulni. Ez a harcművészeti rendszer kortól, nemtől és fizikai adottságoktól független. Nem kell hajlékonynak, magasnak, vagy erősnek lenni ahhoz, hogy gyakorolni tudják. Elegendő, ha a diák szorgalmasan és kitartóan edz.

A Wing Tsun kifejezetten egy harci rendszer. Technikái kerüli a fölösleges mozdulatokat, egyidejűleg védekezik és támad, a legkevesebb esélyt adva a támadónak az ellentámadásra. Szűk és gyors mozdulatai nagyban segítik a gyakorlót abban, hogy egy utcai támadás, vagy egy harc során győztesen kerüljön ki.

A Wing Tsun alapkoncepciója, hogy egy gyengébb fizikumú férfinak, vagy nőnek egy nála erősebb ellenféllel szemben is nagyobb esélye legyen, hiszen az utcán nincsenek súlycsoportok. Nem mindig számíthatunk mások segítségére, ezért nekünk kell tudnunk megvédeni magunkat. Az a legfontosabb, hogy egy támadás esetén, ahol nincs semmi féle szabályzat, meg tudjuk őrizni a testi épségünket és az egészségünket. Az a szabály, hogy nincs szabály! A mi felelősségünk ezt megérteni és tenni azért, hogy egy olyan tudás birtokába jussunk, amivel épségben ki tudunk keveredni a veszélyes szituációkból.
Erre az alapelvre épül az egész Wing Tsun rendszer. Ezért sincsenek szabályok a rendszerünkben és pont emiatt nem indulunk versenyekre sem. Sportszerűen NEM, vagy csak túlságosan nehezen lehet legyőzni egy nálunk erősebbet, nagyobbat.

A Wing Tsun 70-80%-ban tiltott technikákat tartalmaz, amikkel igencsak súlyos sérüléseket lehet okozni a támadónak. Persze mindig arra kell törekedni, hogy a lehető legkissebb sérüléseket okozzunk, de csakis ezekkel tudunk nagyobb előnyhöz jutni egy nálunk erősebbel, vagy akár több ellenféllel szemben.

Az utcán senki sem dobja be a törölközőt. Nincs bíró, aki leállítaná a harcot, ha netán elfajulna a dolog. Olyankor az életünkért küzdünk és jobb, ha előre felkészülünk erre, mint felkészületlenül veszélyeztetni a saját épségünket.

Alapozás

A Wing Tsun tanulását is, mint bármi mást, az alapoktól kezdjük. Ha nincs egy jó alap, nem tudunk rá építkezni. Olyan ez, mint amikor egy házat, vagy egy felhőkarcolót építenénk. Ha kapkodva és türelmetlenül fogunk neki, akkor az építmény előbb-utóbb össze fog dőlni, és inkább több kárt okozunk, mint hasznot. Ezért, ha valaki csak azért jönne hozzánk kung fut tanulni, hogy a legmagasabb szintű technikákat elsajátítsa, akkor nem a megfelelő helyen jár.

A technikai alapozás mellett nagy hangsúlyt fektetünk az önbizalom fejlesztésére, a blokkok, gátak felszabadítására, hiszen ezek nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen lehet eredményt elérni. A tanítványnak meg kell tanulnia felülmúlnia önmagát, leküzdenie a félelmeit és túllépnie a korlátait. Természetesen ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez egy hosszadalmas folyamat, de kitartással ez is elsajátítható, épp úgy, mint a technikák begyakorlása.

Ne várj azonnali eredményt!

Csupán 1-2 hónap nem elegendő arra, hogy valaki megtanuljon kung fuzni. Ehhez rengeteg tanulás és gyakorlás szügséges. Olyan ez, mint amikor valaki az árral szemben úszik. Ha abbahagyja, akkor az ár visszasodja őt az indulási pontra, de ha kitartóan és szorgalmasan gyakorol, akkor egyre messzebbre és messzebbre jut, míg végül eléri a maga elé kitűzött célt.

Ahhoz, hogy valaki elkezdjen ténylegesen tudni kung fuzni, hogy használni tudja harc közben is a megtanult technikákat, sok év kitartó munkája szügséges.

Ne félj az ütésektől.

Ha eldöntöd, hogy harcművészetet fogsz gyakorolni, akármelyik is legyen az, készülj fel lelkileg arra is, hogy ütéseket fogsz kapni, és adni.
Harcművészetről van szó, tehát ez hozzá tartozik, viszont igazán csak ezeknek a tapasztalása segít leküzdeni a félelmeidet. Igazán csak ezek mutatnak rá a gyengeségeinkre, amiken aztán tudunk dolgozni.

Ugyanakkor az edzéseken egymást segítve edzünk, nem verjük le egymást már a legelső hónapban. Előbb mindenkinek megtanítjuk a kontrollált ütéseket (épp csak a bőrfelületet érintve, ütések nélkül), hiszen a holnapi edzésre is el kell tudni jönni. Edzés közben, védőfelszerelés nélkül, szándékosan sosem ütjük meg egymást, emiatt nem kell aggódni.

Ugyanakkor ?gyelmetlenségből, vagy véletlenül becsúszhat egy-két ütés is. De sokszor ezek sem okoznak nagyobb sérüléseket. Ezt el kell fogadni, hiszen ez minden harcművészethez hozzátartozik. Mint minden sportban, sérülések itt is előfordulhatnak, de általában a Wing Tsun-ban sokkal kevesebb a sérülés, mint például a labdajátékok során.

Hogyan kezdesz el Wing Tsunt tanulni?

Az első próbaedzés után azoknak, akik beiratkoznak az iskolánkba, mindig elmondjuk, mit is kell pontosan tenni ahhoz, hogy teljes értékű tagja lehessen a klubbunknak, illetve az egyesületünknek. Az újonnan beiratkozottnak mindig átadunk pár kinyomtatott információt, ami tartalmazza az iskolai és az egyesületi szabályzatunkat (kwoon etikett), fokozatrendszerünket, stb.

Az új diák először egy 2 hónapos próbaidőn vesz részt. Ez annyiból áll, hogy két hónap alatt megismerjük a diákot, a személyiségét, hogy mennyire szorgalmas és kitartó, eljár-e rendszeresen az edzéseinkre, és megtapasztaljuk, hogy tudunk-e rendesen együtt dolgozni és fejlődni a klubbon belül. Ha sikeresen teljesítette ezt a két hónapot (ami nem is olyan nehéz ?), elkészítjük a tagsági könyvét, amiután teljes értékű tagjává válik az egyesületünknek, szemináriumokon, vizsgákon, különböző kihívásokon és edzőtáborokon vehet majd részt.

Ahogy a tananyagunk is mutatja, legelőször alap önvédelmet oktatunk, hogy legyen némi fogalma arról, hogyan védje meg magát egy utcai támadás során, hiszen általában ezért is kezdenek el az emberek harcművészetre, vagy küzősportra járni.

Fokozatrendszerünk legelején két bevezető fokozat van, a KD1 (kezdődiák 1.) és a KD2 (kezdődiák 2.). Az újonnan beiratkozott diáknak leginkább a különböző lefogásos támadások elleni technikákat tanítjuk, amikkel ki fog tudni szabadulni, majd a lehető leggyorsabban ellentámadni. Kb. 2-3 hónap alatt ezeket nagyjából el lehet sajátítani, majd egy vizsga keretein belül be lehet ezeket mutatni. Az első bevezető fokozat elérésével (KD1) a kezdődiák kapni fog egy diplomát, és vele együtt az egyesületünk kezdőuniformisának az egyik részét, azaz a gyakorló pólót.

A következő fokozattól már elkezdődik a Wing Tsun Kung Fu alapjaiban való elmélyülés. Ilyenkor a Wing Tsun alapelveit, elméleteit és az alaptechnikákat sajátítja el a gyakorló. Kb. 2-3 hónap alatt ezt is meg lehet tanulni, majd a következő vizsgán (KD2) bemutatni. A diploma átvétele után megkapja az uniformis második részét is, a gyakorló nadrágot.

Így a kezdődiák rendelkezni fog a teljes gyakorló uniformissal, amit az egyesületünktől INGYEN megkap.

Az alapok elsajátítását követően az 5X5-ös fokozatrendszer következik. Minél nagyobb fokozatot ér el, annál magasabb szintű technikák gyakorlására van lehetőség.

Három szintű edzés.

Azok a technikák, amelyeket az edzések során tanul a diák, három szinten gyakorolhatóak:

 1. Tanulói fázis: Ezen a szinten még ismerkedik az új technikával. Memorizálja és csiszolgatja, próbál ráérezni. Mivel először látja az adott gyakorlatot, ezért még nem fog tökéletesen menni. Ilyenkor a SiFu (vagy a helyettese) mindig segít, hogy kijavítsa a hibákat és együtt átvizsgálják az adott technikát, hogy pontosan és precízen tudja azokat végrehajtani.
 2. Gyors fázis: Miután megtanulta helyesen a technikát, onnantól kezdve növelnie kell a sebességén, hogy egyre gyorsabban és robbanékonyabban vigye véghez. A hagyományos edzéseken csak eddig a szintig szoktunk elmenni.
 3. Harci fázis: Itt már védőfelszerelés szügséges. Mivel eddig kontrollált ütésekkel gyakorolt, de már elsajátította a kellő gyorsaságot és pontosságot, meg kell tanulnia oda is ütni (persze nem teljes erőből, erre ott vannak a pajzsok). Erre általában külön edzéseken kerül sor, haladó, illetve instruktori fokozatban, hogy aki szeretne a harmadik szinten is gyakorolni, erre is meglegyen rá a lehetősége (csak a harc kedvelőinek).

Az edzések felépítése.

 • Az edzéseket mindig a tiszteletadással (meghajlással) kezdjük, ezzel megtisztelve és köszöntve a régi mestereket, akik hátrahagyták nekünk a tudást. Utána meghajlunk a mesternek, a helyetteseinek (ha van) és persze egymásnak is.
 • Majd bemelegítünk, utána pedig jönnek a
 • formagyakorlatok (a frissen beiratkozók az alap mozdulatokat gyakorolják) és a
 • bázisgyakorlatok (a technikák levegőben való gyakorlása). Ezek összesen kb. 20-25 percet vesznek igénybe.
 • Ezután kezdődnek a páros gyakorlatok, amikor két tanítvány egymással gyakorolja az önvédelmi, vagy a különböző Wing Tsun technikákat.

A páros gyakorlatoknak is több fajtája van:

 1. Technikai rész: ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy a gyakorló kéz- és lábügyességét fejlesszék. Itt tanulja meg csak igazán a teste fölötti uralmat.
 2. Alkalmazások: ez a rész az adott formagyakorlat technikáinak gyakorlásáról szól.
 3. Extrák, vagy harci alkalmazások: egy idő után hidegfegyveres (kés, bot, stb.) támadók ellen is meg kell tanulnia védekezni, illetve azoknak a fegyvereknek a használatát is el kell sajátítani. Magasabb szinten harci tapasztalatot is szerez majd.

A páros gyakorlatok az edzés 60-70%-át teszi ki.

 • Ezután jön a lezárás, ami magába foglalja a különböző erő-, reflex-, és ügyességi gyakorlatokat. Ez kb. 15 perc.
 • Az edzés végén újra meghajlunk, megtisztelve ezzel a mestereket, és egymást.

A Harc öt fázisa.

A Wing Tsun Kung Fu a harc mind az öt fázisát alkalmazza:

 • rúgótávolság,
 • ütőtávolság,
 • belharc (könyök és térd ütések),
 • lefogások, földrevitelek,
 • földharc.

Instruktori fokozatnál mindezeket már egy magasabb szintre emeljük, hogy a harc során egyre hatékonyabban tudja ezeket az elveket alkalmazni.

Kihívások és mérföldkövek.

Egyesületünk diákjainak lehetőségük van különböző kihívásokat és mérföldköveket is teljesíteni, amelyek Wing Tsun tanulmányaikat egészítik ki.

Az egyesület által megrendezett kihívások: 12, vagy 24 órás edzés; 50, vagy 100 ember elleni harc (egymás után), stb.

Ugyanakkor klubbon belül is lehetőség van kissebb kihívások teljesítésére, ezeket hívjuk mérföldköveknek. Ezeket kategóriákra fel lehet osztani, mint pl. „kitartás” „gyorsaság” „szorgalom” „pontosság”, stb.

Ilyenek pl.:

 • 200, 250, 300 ütés/1 perc (gyorsaság),
 • 100.000, 500.000, 1.000.000 ütés pajzsra egy bizonyos határidőn belül (szorgalom),
 • 5.000, 10.000, 15.000 ütés pajzsra megállás nélkül (kitartás)
 • Formagyakorlatok 50x, 100x, 200x megállás nélkül (kitartás)
 • Minden edzésen részt vett (min 2/hét) fél év, 1 év, 5 év (szorgalom), stb.

Egyesületi kihívások

Iskolán belüli kihívások, mérföldkövek

Tehetség vs. szorgalom.

A tehetség egy előny, ugyanakkor NEM ettől lesz valaki jó kung fus. Tapasztalataink szerint, aki ugyan rendelkezik tehetséggel, de nincs meg benne a kellő szorgalom, elherdálja azt és végül nem fog elérni semmit. Ha nincs szorgalom, a tehetség elvész. De aki nagy szorgalommal és kitartással rendelkezik (ami tanulható), viszont mellette nem olyan tehetséges, előbb-utóbb magas szintű tudás és fokozat birtokába kerül. Ő az, aki igazi példát mutat a többieknek, mivel soha nem adja fel és addig próbálkozik, amíg eléri a célját. A tehetség egy adottság. Nagy előny tud lenni, de nem ezt részesítjük előnyben. Az igazi értékek, amikre leginkább koncentrálunk, az állhatatosság, a szorgalom és a fel nem adás képessége, az illendőség és a segítő készség, vagyis az ember testi, lelki és szellemi fejlődése. Mindezek az értékek megtanulhatóak és elsajátíthatóak. Szóval, ha nem érzed magad tehetségesnek, nem is baj. De talán az önbizalmad fejlődése során még az is kiderülhet, hogy az vagy. De ha kitartóan gyakorolsz és emelt fővel megtanulod elvisleni a kudarcaidat, előbb-utóbb eléred a célod.

Titkos technikák?

Igen, vannak. Például, ha egy formagyakorlaton belül meglátsz egy mozdulatot, még ha le is próbálod utánozni, de még nem ismered annak alkalmazását, titkos marad a számodra addig, ameddig a mester megmutatja neked azt. De az igazán magas szintű technikákat, amik a legveszélyesebbek, csak az arra érdemes tanítványnak adjuk át, aki felelősségteljesen, becsületesen, kitartóan edz, és segíti diáktársait is a fejlődésben.

Ugyanakkor senkitől nem tartjuk vissza a tudást. Minél magasabb fokozatot ér el a diák, annál magasabb szintű technikákat fog tanulni. A Wing Tsun Kung Fu rendszer teljes tananyaga mindenkinek a rendelkezésére áll.

Mikor kezdek el egyáltalán tudni kung fuzni?

Ez csakis tőled függ. Van, aki 3-4 év alatt úgy elsajátítja a Wing Tsun addig megismert technikáit, hogy azt szinte bármilyen helyzetben használni tudja, de vannak olyanok is, akiknek ez akár 8-10 év is szügséges. Ez csakis az akarattól, a szorgalomtól és a kitartástól függ. És persze attól is, hányszor megy edzésre hetente és mellette mennyi plusz edzésre eljár.

Wing Tsun, mint hivatás?

Erdélyben még nem terjedt el annyira ez a rendszer, ezért jelenleg rengeteg lehetőség van arra, hogy valaki saját iskolát nyisson az egyesületünk neve alatt. Ez egy óriási lehetőség, de egyben nagyon nagy felelősség is. Jó karrierlehetőség ez azok számára, akik nem csak gyakorolni szeretnének, hanem át is szeretnék adni a tudásukat. Természetesen ez senkinek nem kötelező. Ez csak egy lehetőség. De ha valaki az oktató 1-es fokozat letétele után úgy érzi, hogy tanítani szeretné a Wing Tsunt, át szeretné adni az addig megtanult tudást, annak megvan rá a lehetősége.

Mivel egy összetartó egyesület vagyunk, segítjük az új iskolavezetőt abban, hogy hatásosan és zökkenőmentesen be tudja indítani saját klubját. Mellékállásként, vagy akár főállásként is végezhető.

Még egy kis érdekesség.

Aki oktató fokozatban van és iskolavezető, sokkal gyorsabban halad a tanulmányaival, így hamarabb elérheti a mester, senior mester, vagy akár a nagymester fokozatot, mint az asszisztens oktatók. Természetesen „Si-Fu” titulus is kijár neki.

Chi-Sau.

Létezik egy olyan technikai rendszer, ami csakis a Wing Tsun-ban található. Ez a Chi-Sau, azaz a tapadós kezek technika. Ennek segítségével a Wing Tsun gyakorló anélkül lesz képes harcolni, hogy tisztán látná az ellenfelét, pl. sötétben, vagy szemsérülés esetén.

Egy jó Wing Tsun gyakorló képes másodpercenként 4-5 ütésre is, emiatt a szemreflexek már nem lesznek elegendőek azok felfogására, így át kell vegye egy másfajta reflex, aminek kisebb a reakcióideje. Az emberi testben a leggyorsabb reflex, a bőrreflex. Sokkal kevesebb kapcsolódás van a bőr idegvégződései és az agy között, mint a szem és az agy között. Természetesen mint mindennek, ennek is ki kell fejlődnie.

A Chi-Sau a Wing Tsun “LELKE”. Ez teszi igazán egyedivé, érdekessé és hatásossá. Ezért is szoktuk azt mondani, hogy igazán csak a Chi-Sau tanulásával kezd el wing tsunozni a tanítvány.

Életstílus.

A Wing Tsun Kung Fu sokkal több, mint önvédelem. Egy igazi harcművészet életstílussá válhat, életcélt adhat a tanítványainak és a helyes úton vezetheti őket. Mindezt bizonyítja a számtalan Wing Tsun mester, akik elkötelezték magukat ennek a harcművészeti stílusnak. Sokan vannak, akik a nehéz körülményeikből, a rossz társaságból kiszakadhattak a Wing Tsunnak köszönhetően és elkezdtek egy teljesen más, jobb életet élni. Legyen szó bármilyen harcművészetről, az a jó útra tereli az embereket, felelősségteljesebb, alázatosabb, tisztelettudóbb emberekké válhatnak.


Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen egy olyan ágazatot képviselünk, amely nem kever bele más harcművészetből elemeket, megtartja egyediségét, a kínai kung fu hagyományait, ugyanakkor fejlődőképes is. Iskolánk és egyesületünk folyamatosan törekszik, hogy egy olyan egyesületi közösséget hozzunk létre, ahol a tagjai elfogadóak, segítőkészek, és ahol a tiszta Wing Tsun Kung Fu technikákat képzett instruktorok és mesterek oktatják, akiktől igazi példát vehetünk.

Aki hozzánk jön tanulni, állhatatosságával és a Wing Tsun szeretetével igazi, szakképzett mesterré válhat. Már csak az első lépést kell megtenni.

Hajrá!

Szerző: Si-Fu Patka Jácint Gergő