Nagymesteri szeminárium – 2017 november

Idén ősszel, immár hagyományosan, megrendezésre került Debrecenben a nagymesteri szeminárium. Fő meghívottja a Kanadában élő kínai nagymester, Sifu Carson Lau. A nemzetközi szeminárium három napot tartott, ahol ismét magas szintű tudásra tehettünk szert mind elméleti, mind technikai szempontból. Több országból is eljöttek az eseményre, mint pl. Egyesült Királyság és Erdély.

Az első nap az instruktoroké és a mestereké volt. Sifu Lau fabábú technikákat mutatott, az ütések és rúgások fajtáit és a helyes kivitelezést. Az oktatásról is beszélt, hogyan neveljünk helyesen egy kezdődiákot, hiszen ez az egyik legfontosabb dolog, amit egy instruktornak tudnia kell. Mindeközben folyamatosan kérdezhettünk is a nagymestertől, amire készségesen válaszolt is.

Majd az instruktori edzés után egy közös vacsorával zártuk az eseményt.

A másnapi edzést a mi egyesületünk nagymestere, Sifu Török Róbert tartotta, amelyen már a kezdő és a haladó diákok is részt vettek. A kezdőcsoport a harc mind az 5 távolságát gyakorolta ki a hozzátartozó technikák segítségével, a haladócsoport pedig chi-sau gyakorlatokat tanult, de bot/kés elleni, kettő az egy ellen, illetve bot/kés használatot is gyakoroltak.

A nap végére következtek a vizsgák, ahol nem csak a fehérpólós tanítványok, hanem az instruktorok, mesterek is bemutathatták tudásukat. Öt instruktor és egy mestervizsgát is láthattunk, amit a kezdődiákok is megtekinthettek. Ritka alkalom ez, ugyanis a tanítványok számára lehetőség nyílt arra, hogy betekintést nyerjenek oktatóik tudásanyagába, amely motiváció számukra a továbbfejlődéshez.

A vizsgák után mindenki megkapta a jól megérdemelt diplomáját, majd egy csoportkép készítése után elmentünk kipihenni a kemény nap fáradalmait.

Vasárnapi edzést ismét Sifu Carson Lau tartotta immár a fehérpólós diákok számára, amelyen az instruktorok is részt vettek.

A kezdődiákokat Sifu Lau egyszerűbb, de annál hasznosabb technikákra tanította, mint pl. a kézcsavarás módszerei és arra is, mit lehet tenni, ha erre különbözőképpen reagál a támadó.

A haladócsoport pedig chi-sau technikákat tanult és ezeknek az elméleteit. Mindezek mellett kigyakorolhatták a “négy kapu” elméletet és ezekhez tartozó gyakorlatokat.

Az esemény végeztével Sifu Lau aláírást osztogatott a diákok számára, ami nagy élmény volt főleg a fiatalabb generációnak. Így mostmár bizonyítékuk is van rá, hogy egy igazi kínai nagymester tanította őket. ?


További képeket a szemináriumról lejjebb megnézhetitek.

Első nap:

Második nap:

Harmadik nap: