Önvédelmi tanácsok

Mik azok az önvédelmi tanácsok , amik segítenek neked abban, hogyan kerüld el, illetve hogyan reagálj amikor megtámadnak az utcán?

Hogyan is kezeld az ilyen helyzeteket?

Akkor nyersz meg igazán egy harcot, ha harc nélkül vagy képes irányítani egy konfliktust.

Sajnos az emberek csak akkor néznek utána önvédelmi tanácsoknak, akkor kezdenek el járni valamilyen önvédelmi képzésre, amikor már megtörtént a baj. Mielőtt elkezdenél bármilyen önvédelmi oktatásban is részt venni, előbb el kell sajátítanod pár elméleti anyagot is. Például, hogyan reagálj olyan helyzetben, amikor megtámadnak az utcán, belédkötnek, többen, vagy esetleg valamilyen fegyverrel támadnak meg.

Most összeállítottunk neked egy olyan listát, amivel nagyobb eséllyel el tudod kerülni, illetve egészségesen ki tudsz kerülni az ilyen helyzetekből.

Ezek akár meg is menthetik az életed!

Olvasd el figyelmesen és ha tetszett, oszd meg másokkal is. Így megvédheted őket is a bajtól.


 1. Ne járj zsebredugodt kézzel, főleg éjszaka, mert nem tudod kellőképp használni a kezeid a védekezésre.
 2. Ne babráld a telefonod út közben, mert nem észleled a környezeted.
 3. Mindig emelt fővel járj és nézz távolra, hogy idejében észrevedd a közelgő veszélyt.
 4. Ha teheted a pénztárcádba csak kevés kézpénzt tarts. A bankkártyádat és a személyidet tartsd egy külön helyen.
 5. Mindig figyeld a környezeted és legyél éber.
 6. Válaszd a világos helyeket. Kerüld el a sötétebb utcákat, sikátorokat.
 7. Lehetőleg a járda közepén haladj, hogy mindig legyen mozgástered. Ne járj a fal mellett, mert beránthatnak, vagy sarokba szoríthatnak.
 8. Ne ácsorogj sokáig egyhelyben, vagy ülj sokáig egyedül a parkoló autóban, főleg ha gyerekkel vagy.
 9. Ha valaki megszólít és ha érzed, hogy nincsenek jó szándékai, mondd ezt: “Bocsi, de most nagyon sietnem kell”.
 10. Ha az utcán vagy, ne hallgass zenét, mivel így nem hallod kellőképp a környezeted.
 11. Ha valaki odamegy hozzád pénzt kérni egy “jó” szöveggel”, mindig kérdezősködj a helyzetről (általában ha sokat kérdezel, valahol hibázni fog a történetben), esetleg kérd meg a távozásra. A saját biztonságod érdekében az a legjobb, ha egyből tovább indulsz. Sajnos több csaló van, mint akinek tényleg szügsége lenne pénzre. Ráadásul minél tovább maradsz, annál nagyobb az esélye, hogy kirabol téged, főleg, ha kiveszed a telefonod, vagy a pénztárcád.
 12. A leggyakoribb szöveg a “hány óra van”, “hol található az X utca”, stb. Természetesen segíts neki, de figyeld minden mozdulatát. Vannak olyanok is, akik az utcán akarnak veled kezet fogni, hogy lásd, mennyire “megtisztel”, vagy hogy menntire “barátkozó” típus. Ilyenkor nem szabad vele kezetfogni, akkorsem, ha azt érzi tiszteletlen vagy vele, hiszen hátsó szándékai lehetnek.
 13. Ha az utcán észreveszel egy hangoskodó csoportot, lehetőleg még előtte menj át az út túloldalára. Ha nem tudsz, akkor határozottan, nem idegeskedve, vagy túlságosan is “határozottan”, haladj el mellettük.
 14. Ha megtámadnak, vagy megszólítanak, belédkötnek, akkor is legyél mindig illedelmes. Ne szólj vissza neki, mert ezzel csak mégjobban felidegesíted, ami miatt még veszélyesebb lehet. Tiszteld meg a támadódat. Statisztikailag így sokkal nagyobb az esélye, hogy végül békén hagy. Akárhogy is, ő is egy érző lény és ezt jól kihasználhatod.
 15. Ha belédkötnek, maradj nyugodt és tartsd meg a hidegvéred. Közben mindig tartsd szemmel a mozdulatait.
 16. Ha megtámadnak, tedd a hasad elé a kezed, hogy szügség esetén gyorsan tudj reagálni a támadásra. Ezzel jobban elfoglalod a test középsávját, ahol a gyengepontok is találhatóak.
 17. Kezdj el önvédelmet, vagy harcművészetet tanulni. Nem árt a tapasztalat.
 18. Védekezés helyett inkább támadj. NE! a kezeit próbáld lefogni, hanem rúgj alá, vagy kapj a szemeibe egy gyors, határozott mozdulattal, azután hagyd el minél hamarabb a helyszínt. Ezzel meglepheted a támadódat és nagyobb az esélyed a menekülésre.
 19. Támadd mindig az izületeket és a gyengepontokat. Például talpald meg a térdét, üsd meg halántékát, vagy a torkát, bökj a szemeibe, rúgj alá, ütés tenyértővel az állcsúcsára, stb. Ezekhez nem kell nagy erőt kifejtened, hogy hatásos legyen.
 20. Ha láthatóan erősebb nálad, helyzettől függően alkalmazd a képzésen kigyakorolt önvédelmi tachnikákat.
 21. Ha a támadó elkezd feléd menni, határozottan és hangosan mondd ezt: “HÁTRA! HÁTRA!”. Ha felszólítod és határozottságot mutatsz, akkor kevesebb eséllyel fog tovább támadni.
 22. Mindig vondd magadra a figyelmet, hogy nagyobb eséllyel kapj segítséget a közeledben lévő emberektől.
 23. Ha támadás alatt vagy és ha van veled mégvalaki kérdd meg, hogy azonnal hívjon segítséget, aztán kezdjen el telefonnal videózni. Ezt akár te is csinálhatod, ha a jelenlétedben mást támadnak meg . A rendőrségen ez jó segítség, bizonyíték lehet. Ilyenkor még fontos, hogy ne te kezdeményezd a támadást.
 24. Ha alkalmad nyílik rá, azonnal hagyd el a helyszínt.
 25. Ha többedmagaddal vagy támadás esetén, védjétek meg egymás. Ha a támadók is többen vannak, akkor egymás hátát (vakoldalát) védjétek mindig, és segítsétek egymást a harcban.
 26. Ha késes támadóval állsz szemben, FUSS! A súlyos sérülések esélye 90%-os. Ne kockáztass! Hacsak nem te vagy Batman. Akkor kockáztathatsz. 🙂
 27. Ha nincs hová futnod, HARCOLJ! Így egy adott pontban legalább nagyobb esélyed van kikerülni a helyzetből.
 28. Ha nincs a támadónál semmi és ha nincs hová futnod, akkor is harcolj.
 29. Ne hősködj, de ne is legyél túl félénk.
 30. Ne használj hidegfegyvert, csak a legnagyobb veszély esetén, mert a rendőrség téged is elővehet, mint támadót. (hidegfegyver = minden olyan jellegű fegyver, ami nem lőfegyver, de súlyosabb sérüléseket, vagy akár halált is lehet okozni. Pl. bot, kés, törött sörösüveg, stb.)
 31. Ha mindenképp használnod kell hidegfegyvert, akkor válassz egy nem halálosat. Pl.: telefon, öngyújtó (az ökölbe szorítva), karóra, kissebb bot, amivel nem okozol súlyosabb sérüléseket.
 32. Ha sértegetnek az utcán, vagy bárhol, menj tovább anélkül, hogy foglalkoznál velük, vagy hátrafordulnál. Ne keveredj fölösleges vitákba és ne engedj a provokációnak, még a saját egód miatt sem.
 33. Mindig segíts azoknak, akiket megtámadnak. Ha nem vagy biztos magadban, akkor messziről videózd, vagy kérj segítséget másoktól. Ha gyerekkel vagy, akkor NE! avatkozz bele, csak hívj segítséget.
 34. Támadás közben, mindig periférikusan nézz. Így jobban látod a mozdulatait és a végtagjait.
 35. SOHA! ne mutasd a vakoldaladat. Soha ne fordíts hátat a támadódnak.
 36. NE! használj gázsprayt, mert a szél visszafújhatja a tartalmát és a viselése sem ajánlott. Ez már hidegfegyvernek számít és a rendőrség sem nézi jó szemmel a viselését.
 37. Bicska és zsebkés viselése sem ajánlott, mivel ugyanúgy megvádolhatnak téged a rendőrök a támadással.
 38. Ha teheted, szerezz be egy olyan okos órát, aminek van kamerája, hogy szügség esetén felvételt készíthess az eseményről (nem olyan drága).
 39. Ha van autód, akkor mindenképp ajánlott egy kamera beszerzése is, amit a szélvédő belső részébe lehet szerelni, hogy támadás, esetleg baleset esetén rögzíthesd az adott esetet.
 40. Ha az autóban az úton konfliktusba keveredsz és ha egy másik sofőr idegesen feléd indul, gyorsan zárd le az autókat. Ne szállj ki az autódból és ne hergeld őt. Mindig tartsd meg a hidegvéred.

Hogy egyszer elolvastál egy ilyen listát, még nem jelenti azt, hogy meg tudod magad védeni. Ezeket be is gyakorolni, önvédelmi technikák birtokába jutni. Ezért kifejezetten ajánlott beiratkozni egy harcművészeti klubba, ahol elkezdhetsz megtanítják neked az önvédelmi technikákat, hogy nagyobb eséllyel meg tudd magad és a szeretteidet védeni. Hiszen elméletben minden jól hangzik, viszont mit ér az elmélet a gyakorlás nélkül?

Ha tetszett ez a lista, akkor oszd meg másokkal is.