Tehnica Chi-Sau se regăsește doar în Wing Tsun Kung Fu.

Chi-Sau îi dă un aspect deosebit întregului sistem Wing Tsun, datorită ei are o eficiență marcantă și reprezintă mai mult decât o artă marțială obișnuită. Aceasta este sufletul artei marțiale.

Chi-Sau înseamnă: mâinile lipicioase

Esența chi-sau (după cum arată și numele), este că totdeauna trebuie să te lipești de adversar.Utilizând senzația pielii, se poate reacționa mult mai rapid chiar și în cazul unui atac rapid, decât dacă ne-am referi la vedere.

Reflexul pielii

În timpul practicării Chin-Sau la nivel de maestru, mișcările sunt atît de rapide, încât abia se văd cu ochiul liber. De accea, reflexul ochilor trebuie preluat de altceva, care este mai rapid, mai precis și mai de încredere.

Aici intervine vederea pielii, mai precis a senzației pielii.

Până ce pentru reflexul ochilor este nevoie de mai multe comutări (aproximativ 6-7) între celulele oculare și celulele mușchilor, pentru reflexul pielii sunt suficiente 2 comutări. Așa suntem capabili să reacționăm cel mai rapid posibil la atacuri, să luptăm  în întuneric sau dacă vizibilitatea este insuficientă.

Ip Man és Bruce lee Chi-Sau

În reflexul pielii participă mai multe tipuri de receptoare

  • Celulele pielii semnalizează care parte și cu ce putere este atacat brațul.

  • cu ajutorul mușchilor și tendonului putem stabili sensul și vitez atacului.

Dezvoltarea reflexelor

În prima fază practicantul Wing Tsun prelucrează conștient aceste informații în scoarța cerebrală, dar cum se perfecționează se scurtează arcul reflexului și scade timpul reacției.

În cele din urmă, prin atingerea nivelului automat al reacțiilor, nu mai este nevoie de scoarța cerebrală, prin aceasta scade numărul comutărilor și reflexul atinge cea mai mare rapiditate posibilă.

Asemănător receptoarelor, și reflexe sunt de mai multe feluri:

  • reflexul cel mai rapid (2 comutări: nervul senzorial- nervul motor, nervul motor- mușchi) este prima componentă a reacției compuse din ocolire totală, apărare și contraatac, este un element al afluxului, unde întinderea mușchilor declanșează imediat contactarea imediată a mușchilor.

  • un alt reflex este eliberearea de adrenalină, cu ajutorul căruia trupul nostru se pregătește de un stres mai mare, scade durerea, crește pofta de luptă, și vom fi capabili de un efort mai mare.